Fundacja Nowa Wola
Fundacja Nowa Wola powstała i ma siedzibę w Nowej Woli na Podlasiu. W skład zarządu weszły następujące osoby: Małgorzata Pawluczuk -prezes, Ks. Jarosław Szczerbacz -wiceprezes. Radę Fundacji tworzą: Anatol Panasiuk, Joanna Szewczenko i Iwona Polecka. Fundacja Nowa Wola prowadzi Warsztat Terapii Zajęciowej oraz wspiera rodziny osób chorych, osieroconych i prowadzi działalność charytatywną.

Pomoc dla Piotra

Piotr Białomyzy, młody 26 letni mężczyzna 30 sierpnia 2018 roku uległ wypadkowi spadając z dużej wysokości w wyniku czego doznał poważnego uszkodzenia rdzenia kręgowego, czego skutkiem jest niedowład kończyn górnych i paraliż kończyn dolnych. Doznał rozległego złamania kręgów szyjnych, które zostały ustabilizowane i wzmocnione przeszczepioną kością z biodra oraz specjalną tytanową płytką. W obecnej chwili  potrzebuje rehabilitacji, która pomoże mu stanąć na nogi i odzyskać sprawność sprzed wypadku. Piotr obecnie przebywa w prywatnym ośrodku rehabilitacyjnym „Origin” w Otwocku, w którym miesięczny pobyt wynosi 6900 zł. Rehabilitacja stopniowo przynosi pożądane efekty, ponieważ z pozycji całkowicie leżącej udało się go częściowo spionizować do pozycji siedzącej- obecnie Piotr pozostaje na wózku inwalidzkim. W wyniku bardzo intensywnych ćwiczeń jego mięśnie stają się coraz mocniejsze, co przybliża go do wyzdrowienia. Wszystko podąża w bardzo dobrym kierunku, lecz z uwagi na bardzo wysokie koszty rehabilitacji potrzebujemy pomocy finansowej, aby mieć szansę na lepsze życie.

Serdecznie dziękujemy :)

Serdecznie DZIĘKUJEMY WSZYSTKIM zaangażowanym za bezinteresowną pomoc i wsparcie podczas organizacji imprezy.

Szczególne słowa uznania kierujemy do:

Stowarzyszenia Anawoj z Michałowa, Uczniów i Pracowników Centrum Zawodów Medycznych i Społecznych Szkoły Policealnej Województwa Podlaskiego w Białymstoku, Oddziału Ochotniczej Straży Pożarnej w Michałowie, Oddziału Straży Granicznej W Michałowie, Przedstawicieli Nadleśnictwa Żednia, Burmistrza Gminy Michałowo, Wolontariuszy z Zespołu Szkół w Michałowie, Opiekunów i Wolontariuszy Szkolnego Koła Młodszego Wolontariatu „ Pomocnicy” ze Szkoły Podstawowej w Gródku, Wolontariuszom Prawosławnego Ośrodka Miłosierdzia Diecezji Białostocko- Gdańskiej Eleos, Uczniów Zespołu Szkół Niepublicznych św. św. Cyryla i Metodego w Białymstoku, Wolontariuszy i Pracowników Schroniska Dla Zwierząt w Białymstoku, Członków Grupy Motocyklowej Motofazers z Białegostoku oraz Członkom Grupy Off- road Podlasie 4×4.

Pragniemy podkreślić, iż Wasze wsparcie jest dla nas niezmiernie ważne a bezinteresowne zaangażowanie w pomoc osobom niepełnosprawnym i potrzebującym buduje wiarę w ludzi i sprawia życie łatwiejszym.

JESZCZE RAZ SERDECZNIE DZIĘKUJEMY

VII Spotkanie Integracyjne Dobra Wola

28 maja 2019
W dniu dzisiejszym w Warsztacie Terapii Zajęciowej w Nowej Woli odbyło się VII SPOTKANIE INTEGRACYJNE I FESTYN RODZINNY „DOBRA WOLA” 2019. Impreza objęta została Honorowym Patronatem Burmistrza Miasta Michałowo.

This image has an empty alt attribute; its file name is DSC0912-1024x683.jpg
Galeria zdjęć

W wydarzeniu uczestniczyło ponad 400 gości ; przedstawiciele władz regionu, dyrekcja placówek kulturalno- oświatowych,  uczniowie zaprzyjaźnionych szkół, mieszkańcy Domów Pomocy Społecznej, uczestnicy Warsztatów Terapii Zajęciowej, podopieczni Środowiskowych Domów Samopomocy, uczniowie Szkół Specjalnych oraz wolontariusze z międzynarodowej wymiany Prawosławnego Ośrodka Miłosierdzia „Eleos” i Stowarzyszenia „Anawoj”.

Dla przybyłych gości przygotowano wiele atrakcji takich jak występy zespołów z Gminnego Ośrodka Kultury w Michałowie, atrakcje dla dzieci, które zapewniła firma Fast Event, pokazy Straży Granicznej, Straży Pożarnej, zajęcia animacyjne prowadzone przez uczniów i nauczycieli CENTRUM ZAWODÓW MEDYCZNYCH I SPOŁECZNYCH Szkoła Policealna Województwa Podlaskiego w Białymstoku, loteria fantowa prowadzona przez przedstawicieli Lasów Państwowych, pokazy członków grupy motocyklowej Motofazers oraz przejażdżki samochodami terenowymi zorganizowane przez członków grupy Podlasie 4×4.

Podczas spotkania podjęto też inicjatywę propagowania walki z nowotworami krwi organizując Dzień Dawcy i umożliwiając rejestrację Potencjalnych Dawców Szpiku przy współpracy DKMS Polska.

Paczki dla podopiecznych fundacji

24 kwietnia 2019
W dniu dzisiejszym kilkoro podopiecznych naszej placówki wraz z instruktorami udało się do podopiecznych Fundacji Nowa Wola- Julii Charkiewicz i Ireny Bielskiej. Celem wizyty było przekazanie paczek świątecznych. Ich fundatorami byli ludzie o dobrym sercu, czynnie wspierający Fundację Nowa Wola i pragną pozostać anonimowi. Celem udziału uczestników warsztatu w dostarczeniu podarowanych rzeczy było ukazanie im różnorodnych form możliwości niesienia pomocy innym jak też rozwój empatycznej postawy wobec potrzebujących.

This image has an empty alt attribute; its file name is DSC0541-1024x683.jpg

Pożar w Lewkowie Starym

Dnia 5 marca 2019 roku rodzina z Lewkowa Starego  w wyniku pożaru straciła cały swój dobytek. Fundacja Nowa Wola, oraz kadra i uczestnicy Warsztatu Terapii Zajęciowej w Nowej Woli, postanowili włączyć się do pomocy poszkodowanym. Do akcji zaangażowani zostali już lokalni przedsiębiorcy, oraz ludzie dobrej woli. Na chwilę obecną najważniejsze są wszelkiego rodzaju materiały budowlane, remontowe, oraz środki pieniężne.

Wpłat można dokonać bezpośrednio na konto poszkodowanej
Helena Bartoszuk
10 806300010030030178720001

Zachęcamy Państwa do pomocy i prosimy o wsparcie.

W przypadku pytań prosimy o kontakt telefoniczny

Bal Charytatywny

Fundacja Nowa Wola składa serdeczne podziękowania Wszystkim Gościom, którzy wzięli udział w Balu Charytatywnym w dniu 15 lutego 2019 roku.  Wasza obecność jest dla nas wielkim zaszczytem.

Galeria zdjęć

Dziękujemy  !!!!

• Właścicielowi, obsłudze Hotelu Leśny za profesjonalną organizację.
  • Panu Rafałowi Jurowiec za sprawne  przeprowadzenie licytacji.
  • Zespołowi AS za oprawę muzyczną

Bardzo serdecznie dziękujemy  sponsorom za przedmioty na aukcję i loterię fantową

1. Jego Ekscelencja Arcybiskup Jakub
  20. Gabinet kosmetyczny „Femme” Ewa Dudek, Ewa Szczepura

Spotkanie Przedświateczne

18 grudnia 2018
W dniu dzisiejszym odbyło się w naszym warsztacie Spotkanie Przedświąteczne, oprócz uczestników i całej  kadry przybyli zaproszeni goście: Przedstawiciele Samorządu Gminy Michałowo, burmistrz Michałowa Marek Nazarko, ks. Jan Jaroszuk-dziekan okręgu Gródeckiego, ks. Radosław Backiel – wikariusz z Parafii Michałowo, dyrektor LO w Michałowie Dorota Burak, dyrekcja Szkoły Podstawowej w Michałowie, oraz Nadleśniczy Żedni Andrzej Gołembiewski.