Wielkie gotowanie po Hiszpańsku, Witanie wiosny, żegnanie zimy -Marzanna

       
   
21 marca
W ramach stałej współpracy naszej placówki ze Stowarzyszeniem „ Anawoj” zaprosiliśmy wolontariuszy z Hiszpanii i Rumunii przebywających obecnie w Polsce. Wraz z instruktorami wolontariusze oraz nasi podopieczni postanowili ugotować dania pochodzące z Hiszpanii.
– Tortliia de patatas (Tortija, omlet z ziemniakami)
– Gazpacho ( zupa pomidorowa chłodnik)
Uczestnicy W.T.Z. jak też wolontariusze przystąpili do pracy. Wszyscy cieszyli się wyśmienitymi humorami. W tak miłej atmosferze powstało wspólne dzieło ( dwa dania hiszpańskie), które wszyscy mogli spróbować podczas obiadu .Podczas pracy nawiązawły się ciekawe rozmowy, pomysły, dzielono się swoją kulinarną wiedzą na temat gotowania potraw zarówno polskich jak i hiszpańskich.
Z okazji pierwszego dnia wiosny, uczestnicy wspólnie z instruktorami wykonali dużą, słomianą Marzannę i tradycyjnie została spalona na placu przed WTZ. Wszystkiemu po raz pierwszy w życiu przyglądali się z ciekawością wolontariusze z Anawoj.
Zdjecia z gotowania
Zdjęcia z dnia wiosny -marzanna